Sådan tjekker du, om du har normalt blodtryk

Det er vigtigt at vide, om dit hjerte formår at pumpe tilstrækkeligt blod ud til alle dele af kroppen på mest optimale vis. Og for at få svar på, om det er tilfældet, hvis du typisk tage en måling af, hvor meget pres der findes inde i dine vener og arterier. Men det kan måske lyde lettere sagt end gjort. For det er langt fra alle, der har for vane at tjekke eller måle det derhjemme. Derfor vil det måske heller ikke være åbenlyst, hvordan du rent faktisk gør det. Men så kan der være hjælp at hente her.

Bliv klogere på målingerne

Det er først og fremmest vigtigt at vide, hvilken information du søger. Derfor skal du også have styr på den basale info om normalt blodtryk for overhovedet at få noget ud af dine målinger.

Når du foretager en måling, så vil du komme til at se to tal. Det er disse tal, der indikerer, om du har enten for højt, for lavt eller normalt blodtryk. Første tal viser, hvordan trykket er i forbindelse med hjertesammentrækninger. Andet tal viser, hvordan det er i intervallerne imellem hjerteslag.

Det kan faktisk have stor betydning, hvilken alder du har. For det er forskelligt, hvad man regner for almindeligt og sundt, afhængigt af alderen. For unge mennesker vil det eksempelvis være en måling på 105/65, der er optimalt. For ældre mennesker kan det dog komme helt op omkring 150/95, uden at det vil give nogen anledning til alarm.

Få dit eget måleapparat

Så snart du ved, hvad det er, du kigger efter, er du klar til at måle det selv. Den del af det er faktisk ganske let. Du skal bare have fat i dit eget måleapparat og følge instruktionerne. Flere apparater giver desuden mulighed for at måle puls.