Brug Tegnehjulet på Børneliv til at forstå børn

Børn bruger meget tid på at tegne, og deres tegninger kan give os en forståelse af, hvem de er som personer. Børneliv er en hjemmeside skabt af Jørn Martin Steenhold, der netop tager fat i børns udtryk gennem kreativitet og leg. Han har skabt Tegnehjulet, der netop hjælper til med at tolke og forstå børns tanker.

Tegnehjulet på borneliv.dk kan forklare barnets tanker

Til at forstå hvad børn gerne vil udtrykke og fortælle med deres tegninger, er Tegnehjulet et rigtig godt værktøj. Hos borneliv.dk er der en forklaring af forskningen, der ligger bag skabelsen af Tegnehjulet. Der bliver blandt andet forklaret, at Tegnehjulet indeholder alle de begreber, der gør det muligt at forstå og forklare, hvad der rører sig hos børn. Det kan være, hvad de drømme om, men også hvad de frygter. Jørn Martin Steenhold tog sig lang tid til at skabe Tegnehjulet. Det var netop fordi, der hele tiden kom nye, individuelle måder at benytte det på. Der er nemlig en kæmpe forskel på, hvordan vi hver især opfatter billeder, specielt når vi vurderer dem på baggrund af æstetiske og følelsesmæssige præg. Der er stor forskel på kulturer rundt omkring på kloden, og det skal også tages i betragtning i forhold til Tegnehjulets analyse. Tegnehjulet er udarbejdet med formålet om at kunne udrede børns viden om tingenes tilstand i deres eget liv.

Lær mere om børn og Steenholds forskning

Tegnehjulet er lavet som et hjul for at gøre det lettere at forklare og se, hvordan de forskellige semer og konfigurationer interagere. I virkeligheden er det dog langt mere flydende end, hvad selve Tegnehjulet viser. På Børneliv er der beskrevet om Jørn Martin Steenholds Tegnehjul, og hvordan selve hjulet bruges som en analysemodel. Der bliver beskrevet og Tegnehjulets kerne, der beretter om personligheden bag tegneren, også kaldet identitet og adfærd. Der er en blå cirkel rundt om Tegnehjulet, der er betegnelsen for følelser og affekt. Det bevidner de forskellige sindsstemninger, som karakteriserer tegnerens identitet, deres evne til perception og indhold af følelser. Det handler netop om, hvordan alt dette kommer til udtryk gennem adfærd, aktivering og aktion. Tegnene i Tegnehjulet har seks emner. Det er erkendelse, formalisering, betydning, fortælling, betegnelse og tolkning. Derudover er der også samfundstyperne, der angiver tiden, grundlaget for og årsagen til det skabte. Du kan hos borneliv.dk lære langt mere om Tegnehjulet og forskningen bag dette samt en masse andre artikler, der tager et kig på barndom, leg og legetøj.

Jørn Martin Steenhold har skabt Børneliv for at åbne dialog og indsigt i sin forskning.